madagaskar
Peugeot zásobník s korením určeným pre unikátny mlynček na korenie Peugeot Zanzibar, ktorý umožňuje jednoduchú výmenu a môžete sa tak priamo pri stole vydať na objavnú cestu po korenistých plantážach, na ktorých pestujú prémiové druhy toho najkvalitnejšieho korenia.
Pôvod a história
Tento druh korenia rastie divoko a vytvára malé bobule so stopkou. Možno ho nájsť v teplých a vlhkých oblastiach na úpätí pohorí juhovýchodného Madagaskaru. Plazivé rastliny využívajú ako oporu strom dažďového pralesa. Niekedy môžu dorásť až do výšky 20 metrov a zber koreninový zrniek je potom veľmi obtiažny. Spracovanie divokého korenia je neľahký proces, pretože korenia zrnká obsahujú veľa vody a sú veľmi krehké. Na výrobu jedného kilogramu suchého korenia je potreba desať kilogramov čerstvých koreninový zrniek. Tento druh korenia je extrémne vzácny.
Tipy a použitie v gastronómii
Môžete ho používať v sezónnych šalátoch, a hodí sa aj k mäsu, najmä bravčovému a jahňaciemu, ale aj k bielemu rybiemu mäsu. Je vynikajúce na foie gras. Najvhodnejšou zeleninou pre dochutenie týmto korením sú paradajky. Je tiež ideálnym doplnkom mäkkých bielych syrov. Hodí sa najmä ku koziemu a ovčiemu syru. Je vynikajúci do paštét, terín, kompótov, uhoriek a nakladanej zeleniny. Najprekvapujúcejšie je použitie v dezertoch, ktoré obsahuje ovocie (melón, jahody, čerešne, jablká, hrušky) a najmä čokoládu.
O chuti
Jeho aróma je klasicky korenistá, ale má neobvyklý drevitý, živicový a zemitý nádych. Obsahuje náznaky citrusov, ovocia a kvetín. Jeho čerstvá chuť dlho pretrváva. Nástup pálivej chuti nie je prudký, ale je prenikavý a dlho doznieva. Toto divoké korenie nie je tak silné ako čierne alebo biele korenie. Nehľadiac na prekypujúci aromatický profil sa jeho bobule veľmi ľahko používajú.
najlepšia kombinácia
Marinované jahňacie plátky a šalát tabbouleh.
Klasická kombinácia
Foie gras s citrónom a olivovým olejom.
prekvapivá kombinácia
Čerstvý kozí syr s mangom.
Čerstvý kozí syr s mangom
Nakrájajte mango na väčšie plátky a usporiadajte ich na tanier. Na plátky nastrúhajte kozí syr. Zľahka pokvapkajte olivovým olejom a podľa chuti ochuťte divokým korením Voatsiperifery. Tento recept je ideálny s kozím syrom, ale môžete použiť aj čerstvý ovčí syr. Podľa ročného obdobia možno mango nahradiť kaki, ktoré nie je prezreté.
Odporúčané mletia: stredné alebo hrubé (4 alebo 5)